Overslaan en naar de inhoud gaan

Vacuümsolderen - wat is dat?

Het is een proces waarbij metalen in vacuümovens worden verbonden met behulp van soldeermateriaal. Het wordt gekenmerkt door een hoge zuiverheid, afwezigheid van oververhitting en spanningen en een zeer hoge sterkte van de soldeerverbinding. Soldeer- en hardingsbewerkingen kunnen in één cyclus gecombineerd worden.

Wat is vacuümsolderen?

Het is een methode om metalen duurzaam met elkaar te verbinden, die gebaseerd is op het gebruik van vacuümovens en een geschikt bindmiddel (ook wel soldeer of flux genoemd). De vloeimiddelen die gebruikt worden om een sterke hardsoldeerverbinding te verkrijgen, hebben over het algemeen een lager smeltpunt dan de metalen die verbonden worden. Vacuümsolderen wordt tegenwoordig beschouwd als één van de modernste en betrouwbaarste verbindingsmethoden. Deze techniek is uiterst populair wegens de hoge zuiverheid, precisie en sterkte van de geproduceerde verbinding. Bovendien kunnen het hardsoldeer- en het hardingsprocédé gecombineerd worden in één enkele cyclus, waardoor de productie efficiënter wordt.

Hoe verschilt hardsolderen van staal van zachtsolderen?

Hardsolderen van staal is een proces dat een bindmiddel vereist met een smeltpunt boven 450°C. Deze techniek zal echter niet werken voor alle metalen die een lager smeltpunt hebben (b.v. lood of zink). Het kan gebruikt worden bij het verbinden van messing, koper, aluminium of staallegeringen. Met zachtsolderen worden methoden bedoeld waarbij het soldeermateriaal een smeltpunt heeft dat lager ligt dan 450°C.

Wat zijn de voordelen van vacuümsolderen?

Vacuümsolderen is ongetwijfeld één van de betrouwbaarste verbindingsmethoden, die vooral gewaardeerd wordt om

– de afwezigheid van heterogene structuur veroorzaakt door passerende laszones
– De mogelijkheid om verschillende materialen en materialen samen te voegen–
– geen verontreiniging van de basismaterialen
– hoge sterkte van de resulterende verbinding
– geen corrosieproblemen
– lage spanningen
– geen oververhitting tijdens de verwerking van onderdelen
– de mogelijkheid om hardsoldeer- en hardingsprocédés in één enkele cyclus uit te voeren

De vacuümsoldeertechniek is een uitstekende aanvulling op de meer traditionele lastechnieken, die steeds meer vervangen worden door moderne technologische oplossingen. Met professionele vacuümovens en de kennis en ervaring van de specialisten van Sacher kunnen wij u een volledige vacuümsoldeerondersteuning bieden. Mocht u vragen of problemen hebben, aarzel dan niet om telefonisch of per e-mail contact met ons op te nemen.

Wat is hardsolderen?

Zoals wij reeds gezegd hebben, vereist hardsolderen het gebruik van soldeer met een smeltpunt boven 450°C. Deze methode wordt het meest gebruikt voor onderdelen van koolstofstaal, wolfraamstaal, chroom, molybdeen, nikkel, gesinterde hardmetalen inzetstukken en edelmetalen (b.v. goud, zilver en koper). Voor hardsolderen is speciaal gereedschap nodig in de vorm van een oxy-acetyleen toorts en een hardsoldeerlamp, maar een soortgelijk effect kan ook bereikt worden met smidsvuren of elektrische stroominductie. Een van de belangrijkste punten bij dit soort methode is de keuze van het geschikte soldeermateriaal. Dit heeft een directe invloed op de duurzaamheid van de verbinding, en voorkomt ook situaties waarin het soldeer niet door de spleten dringt. Het is ook vermeldenswaard dat een goed opgelost vloeimiddel de corrosiebestendigheid verhoogt en het risico van oxidatie minimaliseert.

Solderen - Soorten bindmiddel

Harde bindmiddelen kunnen qua uiterlijk lijken op laselektroden, wat te wijten is aan de aanwezigheid van een fluxcoating. Op grond van het basisbestanddeel van het materiaal kunnen wel 8 klassen van hardsolderen worden onderscheiden, die als volgt worden voorgesteld:

AL-klasse – Aluminiumsoldeer van dit type wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het solderen van aluminiumlegeringen, die een hoger smeltpunt hebben. Soldeermaterialen van deze klasse beginnen te smelten bij ongeveer 600°C.

AG-kwaliteit – Zilversoldeer is een van de meest veelzijdige soorten soldeerverbindingen. Deze klasse heeft een tamelijk breed smelttraject (van 450 tot 1000°C), dat afhangt van de andere additieven.

CP kwaliteit – Kopersoldeer met fosforhoudende toevoegingen is uitstekend voor koper-, messing- of bronsverbindingen. Deze soort onderscheidt zich door een goed elektrisch geleidingsvermogen en een hoge sterkte. Voor het hardsolderen van messing met dit type bindmiddel zijn temperaturen van 650-900°C nodig.

Klasse CU – Kopersoldeer zonder toevoegingen is een uitstekende oplossing voor het hardsolderen van staal, nikkel- en koperlegeringen en zink. Kopersoldeer wordt mogelijk wanneer de temperatuur ongeveer 1070°C bereikt.

Klasse NI – Soldeer op basis van nikkel, meestal gebruikt voor het verbinden van roestvrij staal en molybdeen-, wolfraam- en kobaltlegeringen. Het temperatuurbereik is in dit geval van 875 tot 1100°C.

CO-kwaliteit – Kobaltlegeringen worden vooral gebruikt in kobalt-soldeer, dat begint te smelten bij ongeveer 1500°C.

AU kwaliteit – Goudsoldeer heeft een zeer hoge weerstand tegen oxidatie bij hoge temperaturen. Bindmiddelen van deze klasse bevatten gewoonlijk een extra legeringselement in de vorm van koper of nikkel.

PD-kwaliteit – Palladiumlegeringen hebben tot 60% palladium omdat de legering verrijkt is met zilver of koper. Voegen gevormd met een bindmiddel van deze kwaliteit hebben een goede vacuümdichtheid en bevochtigbaarheid.